Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2015 23:32 - Депозит в банката? - БЛАГОДАРЯ, ВЕЧЕ НЕ !!!
Автор: nekov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1931 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 

            Крахът на традиционните форми на спестяване е очевиден. Катастрофата на КТБ, последвана от катастрофален спад на лихвите по депозитите би трябвало да е категоричен знак за търсене на нови варианти отстрана на разумните хора за техните спестявания, въпреки все още натрупаните в банковите трезори над 40 000 000 000 лева. Традиционната консервативност и закостенялост на българина казва своята дума. А възможности има – много по-доходни и много по-сигурни !!! Но преди да преминем към тях, няколко очевидни, но недоосъзнати от повечето хора особености на банковата система.

    Никога не забравяйте, че за банката вашите депозирани пари са пасив. Банкерите не се нуждаят от тях, защото трябва да ви плащат лихва. За тях активи са вашите кредити, защото вие плащате лихва на банката. Именно заради това всяка банка се стреми да раздаде колкото се може повече от вашите пари като кредити, което означава, че голяма част от сумите, които сте депозирали в банката просто не са налични. Банката просто се надява, че няма да се стигне до ситуация, в която голяма част от собствениците на депозити няма да поискат парите си едновременно, а ако това се случи... помним какво стана миналото лято, нали? Активите на банката – по-точно кредитите, са твърде нисколиквидни – тя просто не може да поиска от Иванов да изплати веднага 20-годишният си кредит, само защото Петров и Георгиев са пожелали да изтеглят своите депозити !!! Именно това е големият риск пред спестяването в банков депозит, защото ако настъпи масова паника и всички се втурнат да теглят парите си от голяма част от банките, не само те, но и държавата ще бъде безсилна... защото след крахът на КТБ дори гаранционният фонд е вече празен.... все още ли вярвате на банките?

     А сега да разгледаме другите варианти.

    - Доброволен пенсионен фонд.  Напук на всички лъжи на правителстве-ни клакьори, повечето пенсионни компании са изключително стабилни и носят добра доходност на своите клиенти. Допълнителен и много важен плюс на доброволните фондове е, че от тях клиентът може да изтегли вложените пари по всяко време, както от банката... и дори с много по-голяма сигурност.  За разлика от банките, пенсионните фондове инвестират парите ви в много по-ликвидни активи – ДЦК, облигации и акции, които дори при масирано теглене на средства, бързо могат да бъдат превърнати в пари. По-голяма част от инвестициите на ПФ са извън България, което носи допълнителна сигурност.  Допълнителни и много важни плюсове са несеквестируемостта на средствата в пенсионен фонд (което означава, че никой – банка, държава, НАП, ЧСИ и т.н. не може да ви ги вземе) и възможността да ползвате данъчни облекчения. Да – докато от вашият банков депозит държавата ви удържа данък, ако направите Доброволен пенсионен фонд, държавата ще ви възстанови 10% от платените данъци !!! Пример: ако годишният ви доход е 20 000 лева, а данъчната основа (след платените осигуровки) е 15 000 лева, то данъкът общ доход, който ще платите е равен на 1 500 лева. Ако внесете същата сума (1500 лв) в доброволен пенсионен фонд,  то НАП ще ви възстанови 10% от нея – тоест 150 лв, което е чист допълнителен 10%-ов доход за вас. Доходността на пенсионният фонд е плаваща, но принципно доста по-висока от банковата лихва – например само от началото на тази година тази доходност доближава 4% за по-малко от 4 месеца... с данъчните облекчения реалната доходност става 14%... в същото време годишните лихви по депозитите в повечето банки вече са твърдо под 3%.

 

    - Застраховка живот. Съществуват инвестиционни застраховки, замислени така, че да носят висока доходност с минимални удръжки за компанията-застраховател – разбира се, ако не предпочитате застраховка, която действително да носи висока защита върху живота ви – едно също добро решение. Поради наличието на по-голям брой инвестиционни фондове, всеки клиент може да избере стратегия с по-нисък или по-висок риск, както и да я променя в течение на времето, като също така клиентът има право да изтегли своите пари или част от тях при нужда. Както и при пенсионният фонд парите ви са несеквестируеми и също ползвате 10% данъчни облекчения – независимо дали имате пенсионен фонд или не. Ако се върнем към горният пример – ако внесете в Застраховка живот още 1500 лв, данъчните ще ви възстановят нови 150 лв от вече платеният данък Общ доход, тоест можете да намалите данъците си с до 20%, ползвайки и двата продукта.  Доходността на добрите инвестиционни фондове е висока 10-14% годишно, като от началото на годината, поради възходящите движения на финансовите пазари, доходността е около 15%... да, само за 3-4 месеца... е, все още ли предпочитате банковия депозит?

    - Недвижим имот. Стабилна консервативна инвестиция, за която обаче са нужни повече средства.  Изборът и управлението на един недвижим имот изисква и немалко познания, ликвидността е ниска (тоест не можете веднага да продадете имота си на добра цена при нужда), а частична ликвидност е невъзможна (тоест няма начин да изтеглите половината си пари, инвестирани в двустаен апартамент). Разбира се не ползвате данъчни облекчения, а напротив – плащате данъци, като разбира се доходите от наем трудно ще надхвърлят 5% на годишна база, да не говорим, че дългосрочните демографски тенденции носят допълнителен риск.

    - Самостоятелна инвестиция на финансовите пазари. Възможност която не е за отхвърляне, но изискваща както специфични познания, така и специални „морално-волеви” качества – хладнокръвие, решителност и т.н. Разбира се, не пречи да „опитате тръпката” с малка сума.

 

    - Злато. Консервативна, сигурна инвестиция, теоретически непоклатима, тъй като независимо от моментният курс в зелени хартийки, цената на 1 грам злато винаги си остава точно... 1 грам злато. Нещо което съвсем не е така, ако решите да превърнете инвестицията в пари. Друг проблем е съхранението, защото винаги сте заплашен от кражба, освен ако не наемете касетка в стабилен трезор... но в наистина стабилен, а не в банковият клон в панелката до вас, защото никоя банка няма да ви обезщети, ако трезорът бъде ограбен. Въпреки рискът ви препоръчваме да се постараете всяка година да купувате по една златна монета.


       Е, банките така или иначе събудиха много хора от техният летаргически финансов сън и ги изтласкаха във водовъртежа на финансовата предпри-емчивост. Вие сте тези, които търсите може би решения... а ние ги даваме.

 

    За допълнителна напълно безплатна консултация - телефони:

   0886 199 659

  0899 45 12 19

  0877 61 51 26

 

Или мейл: dnekov@abv.bg

Разбира се, ваше право е да „заложите на сигурното” продължите да се доверявате на банките, дори когато лихвите по депозитите достигнат до... 0.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nekov
Категория: Новини
Прочетен: 151673
Постинги: 33
Коментари: 81
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031