Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2012 21:48 - Здравната система - солидарност без извращения
Автор: nekov Категория: Новини   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
1



........ от Инвестор.бг



Първата стъпка към решаване на всеки проблем е неговото осъзнаване. Затова нека си признаем – в този си вид здравната система е обречена на гибел – тя е неефективна и неадекватна поради заложения в нея дисбаланс на права и задължения.

От една страна имаме осигуряването като право и дори регламентирано или негласно освобождаването на цели привилегировани „касти” от осигурителните тегоби, а от друга страна – достъп на всички до здравна помощ.

Следователно имаме само два реални варианта –осигурително бреме –задължително за всички – и нарушаващо правото на личен избор, или отказ от всеобщото право на достъп до здравеопазване, демонополизация на здравната система и широко навлизане на частни осигурителни компании.

Подобни услуги и сега се предлагат от животозастрахователите – и те се радват на обясним интерес. Според нас вторият вариант е и по-ефектувен, и по-справедлив. В противен случай ще се случи неизбежното – все по-нарастващ брой на НЕплащащите, но ползващи здравна помощ,  топяща се маса платци и накрая – пълна катастрофа на здравната система, както и на една друга, намираща се в криза система – социално-пенсионната.

Когато едни плащат, а други само ползват, то значи нещо не е наред и трябва да бъде променено.

След като се осмелихме да посочим по-справедливия вариант, то нека развием нашата идея за една бъдеща – ефективна здравна система:

- Право на всеки гражданин да осигурява себе си и своето семейство в която избере здравноосигурителна компания (или по свое желание, в две или повече), определяйки сам размера и периодичността на своите вноски.

- 60% от внасяните пари – в лична и наследяема партида, която дружеството да има право да инвестира в нискорискови активи, за да избегне обезценяването им. Тази лична партида ще бъде пръвият и основен стълб на личното здравно осигуряване – право, но не и задължение на всеки.

- 25% от вноските компанията да инвестира в своя бизнес – в изграждане на здравни заведения, в медицинско оборудване, в образование на медицински кадри, за покриване на своите административни разходи.

- 10% от всяка индивидуална вноска да бъде насочвана в общия здравен фонд на съответната компания. До него всеки нейн клиент ще има достъп при сериозно заболяване, когато неговата лична партида бъде изчерпана. Тогава той ще има право да използва общия фонд съразмерно на своите вноски – например внеслият 5 000 клиент да има право да ползва при нужда до 20 000 от общия фонд на своята компания, а внеслият 10 000 – до 40 000.

Тези 10% ще бъдат извън личната партида – те ще бъдат вторият – взаимоспомагателен стълб на личното здравно осигуряване.

- 5% от вноската на клиента става част от друг фонд – общ за всички здравноосигурителни компании. До него ще имат достъп само клиентите на коя да е от тях, само при случай, когато както личните им партиди, така и лимитът им от „вторият стълб” бъде изчерпан – при изключително сериозни заболявания със скъпоструващи лечения. Това ще бъде трети, също взаимоспомагателен стълб на здравното осигуряване.

- Всяка здравноосигурителна компания трябва задължително да ползва услугите на презастраховател – по обясними причини.

А неосигуряващите се? Ами... това е техен избор– на пълнолетни и юридически дееспособни лица !!!

Димитър Неков представя себе си така: роден през 70-те години на миналият век в семейство на скромни служащи, инвестира самостоятелно на БФБ от 1998 година, регистриран в сайта Investor.bg от 2004 година с ник Императорът. Образование - магистър по философия, настояща професия - застраховател, кореняк софиянец, политическа ориентация – патриот.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nekov
Категория: Новини
Прочетен: 152314
Постинги: 33
Коментари: 81
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930