Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2012 11:40 - Сребърният фонд - доходност и сигурност
Автор: nekov Категория: Новини   
Прочетен: 1912 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В последно време се разгоря сериозна дискусия относно бъдещето на т.нар. Сребърен фонд, чиято роля е да спомогне за финансовата стабилност в бъдеще, когато броят на работещите ще намалее  под „санитарния минимум” за сметка на издържаните от тях пенсионери и неработещи.

Сблъсъкът на двете  позиции – Сигурност и Доходност , обаче е до голяма степен безмислен, тъй като всички сме наясно с някои основни принципи при управлението на финансите в съвременната епоха:

От една страна прекалената  сигурност (т.е. ниска доходност) по същество е губеща, тъй като ако загубите от инфлацията са по-големи от доходността, то тогава капиталът се обезценява; Oт друга страна нека не забравяме основополагащият принцип, че няма рискови инвестици- само  инвеститорите могат да бъдат  рискови.

Накратко това означава, че най-доброто  решение е да се намери такава инвестиция, която да съчетава високото ниво на сигурност, заедно с една висока или поне прилична доходност.  Съгласни сме, че „инвестирането” на тези около 2 млрд. лв. в ДЦК на практика са заграбване от страна на правителството, съгласни сме също, че ако парите останат „на склад” в БНБ самата инфлация ги обезценява.

Вариантът, който можем да предложим, е инвестиция, търсеща дългосрочна и сигурна  възвращаемост, а такава носи например инфраструктурата. Допълнителен плюс е, че по този начин парите от Сребърния фонд, вместо да стоят бездейни, ще носят ползи не само на бъдещите пенсионери, но на много по-широк кръг от хора.

С цел допълнителна диверсификация можем да потърсим инвестиция в стратегически суровини, а с цел по-бърза доходност  - част от парите могат да бъдат насочени и към Българската фондова борса.

Накратко, идеята е следната:

- 45% от парите, натрупани в Сребърния  фонд, да бъдат използвани за  разширение и довършване на  мрежата на софийското метро,  както и за изграждането на  метро във Варна – общо 4 или  5 нови линии, генериращи до 500 хил. пътувания на ден.

Като най-бърз, удобен и ефективен градски  транспорт, всяко метро носи  сигурни и стабилни печалби  в продължение на десетилетия,  освен това всестранният ефект върху самото качество на живот в съответните градове ще бъде  огромен. Бъдещите приходи директно  ще бъдат насочвани за подпомагане  на пенсионната система, която  на практика ще бъде собственик на тези съоръжения.

- 25% от Сребърния фонд да  бъдат насочени в енергетиката, по-точно в изграждане на малки  водноелектрически централи. Известно е, че след построяването си тези енергийни мощности се  нуждаят от съвсем малки разходи  за поддържка, така че в средно- и дългосрочен план те са  неизменно печеливши заради евтината си енергия.

- 20% от средствата да бъдат  използвани за създаване на  специален резерв от благородни  метали, чиято цена (по обясними  глобални финансови причини) неизменно  ще нараства. За целта могат  да бъдат разработени златни  и сребърни залежи, намиращи се  на територията на България, тоест и тази инвестиция, както и горните, ще създаде и допълнителни  работни места.

- 10% да бъдат инвестирани в  листвани на Българската фондова борса публични компании, като  бъдат избрани най-доходоносните  и стабилни измежду тях.

Това е накратко моята идея, която  намирам рационална и удовлетворяваща  и двете нужди – за стабилност и доходност.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nekov
Категория: Новини
Прочетен: 151705
Постинги: 33
Коментари: 81
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031