Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2012 18:20 - Какво ни куца - или социални до дупка.
Автор: nekov Категория: Политика   
Прочетен: 1640 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 07.07.2012 18:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
......из Инвестор.бг





Нещата в страната ни не вървят и всички ние пряко или косвено го усещаме на гърба си. Все по-нарастращ спад в трудно извоювания ни за цяло десетилетие що-годе приличен стандарт на живот, ръст на безработицата, упадък на дребния и среден бизнес, очертаваща се зловеща сянка на демографска катастрофа, тотален отлив на чуждите инвестиции, бавна агония на образованието, неспирно изтичане на последните останали качествени кадри извън страната. И е наивно да се самозалъгваме – когато проблемите са много, драстични и засягат всички сфери на живота, то проблемът очевидно е в държавното управление.

Всичко в едно държавно управление, където и да е по света, е въпрос на приоритети. Приоритет в една една страна, търсеща прогрес и развитие, са инвестициите на финансов и човешки ресурс именно в прогрес – насърчаване на образованието, индустрията, науката и на първо място насърчаването (било директно или индиректно) на тези граждани, които в чисто утилитарен план носят ползи за обществото.

Приоритетът на една т.нар. социална страна (за каквато се опитва да се представи нашата) е социалната политика – тоест грижата именно за тези индивиди, които представляват само мъртъв товар на гърба на обществото. Грижа, която се превръща в безкрайна издръжка, тъй като огромната част от нуждаещите се нямат никакъв стимул да променят своето положение и бързо се превръщат в професионални нуждаещи се.

За да се осигури финансово социалната политика, хората, които създават блага, биват натоварвани все повече и повече с държавни вземания, в резултат на което мнозина от тях или търсят път към други страни, където държавната репресия ще бъде по-поносима, или на свой ред се превръщат в нуждаещи се. 

Само за пример – по официални данни само преките финансови помощи за т.нар. „роми” на година доближават колосалната сума от 3,1 милиарда – един чудовищен фискален товар за и без това намиращата се в тежко положение държавна хазна. Макар и под предлог за бъдеща „интеграция”, поради своята безкритичност и безкрайност тези дотации всъщност водят до все по-голямо намаляване на вероятността за приобщаване на този етнос в обществото – просто защото т.нар. „роми” нямат никакъв интерес да станат работещи и произвеждащи блага граждани докато им се плаща, за да не го правят.

Приоритетната защита на техните интереси и привилегии, включително демонстративният отказ да спазват законите и правилата на държавата и обществото на чийто гръб живеят, водят и до други проблеми – масова, необуздана престъпност, водеща на свой ред до бързо обезлюдяване и запустяване на малките населени места, както и масова неграмотност.

Този етнос се отнася враждебно към образованието, защото неграмотността им помага да запазят своя статус – на професионални нуждаещи се.

Държавната политика на финансови репресии спрямо нормалните граждани води и до утежняване на демографската криза, защото при финансов недоимък възможност за достатъчно възпроизводство имат само тези прослойки, за които раждаемостта носи доходи от социални помощи – тоест професионалните нуждаещи се.

Друг проблем пред държавата е нейната администрация. Тежка, тромава, некомпетентна, тя не само, че не канализира производствените сили на обществото, но напротив – ограничава и затруднява действието на държавната машина, а безпрепятствено ширещият се непукизъм все повече и повече утежнява нейната структура.

Много държавни служители и цели бюрократични структури умишлено творят хаос, за да оправдаят своето съществуване, само че този хаос губи десетки и стотици хиляди човекочасове на реално работещите граждани.

Трети проблем, който вече споменахме, е липсата на законност и строги правила в държавата. Законите се заобикалят по всевъзможни начини, хората масово укриват доходи, виждайки как плащаните от тях данъци и осигуровки се пропиляват по безумен начин за осигуряване на комфорта на управляващите и паразитните касти.

Въпреки огромния щат на МВР, страната е залята от огромна т.нар. „битова престъпност”, която в много райони на практика се е превърнала в масов бандитизъм и терор срещу нормалните граждани – още една причина както за катастрофалното положение основно в селското стопанство, така и за отливът на чуждите инвестиции.

На много места хората вече нищо не отглеждат, защото поради безкрайните гражби те не могат да оберат плодовете на собствения си труд, а кой би инвестирал в страна, където частната им собственост може да бъде разграбена посред бял ден, докато полицаите гледат безучастно отстрани? Може би някой луд?

А в същото време, вместо да защитават частната собственост на гражданите, платените от техните данъци служители на МВР обикалят по заведенията, за да следят дали някой не е запалил цигара в нарушение на рестриктивния закон срещу пушачите. Е, кой нормален човек би плащал с готовност данъци и респективно – заплати на полицаи в такава държава?

За да не бъда обвинен в едностранчивост или дори расизъм, ще спомена, че проблемът засяга не само България, но до голяма степен цяла Европа. Безкрайните грижи за социално слабите и превръщането им в професионални социално слаби, тромавата администрация, създаваща една след друга безумни разпоредби (особено наднационалната администрация на ЕС в Брюксел), данъчният, осигурителен и административен терор над работещите и предприемчивите, са патент на цяла Европа в много по-голяма степен, отколкото където и да е по света – и именно заради това на Стария континент (и отчасти в САЩ) кризата е най-трайна и дълбока.

В Европа вече се появяват професионални социално слаби държави като Гърция, които безочливо искат нови и нови дотации, разбира се за сметка на работещите и проспериращите държави и народи – основно Германия.

Изходът? Той е очевиден. Ред, здрави закони, насърчаване на производствения сектор за сметка на административния, на предприемчивите за сметка на ленивите. И най-вече – отказ от т.нар. социална, а всъщност антисоциална политика – и на държавно, и на наддържавно ниво – и създаване на работни места, вместо раздаване на безкрайни социални помощи... докато подпомаганите не са станали повече от подпомагащите ги.

Защото тогава ще настъпи окончателната катастрофа.



Гласувай:
3



1. lambo - ПОДПИСВАМ СЕ ПОД ВСЕКИ ГОРЕН РЕД
08.07.2012 11:38
Ето само какви са детските на т.н. ТБНДБ ( Трайно Бразработни с Нулев Доход Бруто ) :

http://lambo.blog.bg/politika/2011/03/08/iz-djunglata-na-detskite-pomoshti-v-mangalistan.701960
цитирай
2. lori77 - Години наред българското образ...
08.07.2012 13:21
Години наред българското образование беше принизявано, смачквано и комично изкривявано. Целта на този продължителен процес беше да се създаде една ниско образована, слабомислеща и зле ориентирана аморфна маса, която да е достатъчно манипулативна и лесна за управление. Тази армия от неграмотни и опростачени индивиди избира своите политици и форми на управление. При тези обстоятелства, не виждам какво позитивно би могло да се очаква и защо да се залъгваме? Предварително заложените цели бяха постигнати и то не в изолирани случаи, а много мащабно. За хората, стоящи на срещуположния полюс, у нас няма подходяща среда, която по адекватен начин да отговори на техните потребности и амбиции. Тъжно, но факт. Този контингент също, обаче има избор, но той не е в пределите на страната, в която живеем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nekov
Категория: Новини
Прочетен: 151692
Постинги: 33
Коментари: 81
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031