Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2017 14:03 - УЖАС !!! Какво да правя с... ПАРИТЕ СИ?
Автор: nekov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1385 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.03.2017 10:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Днес повече от всякога българинът се нуждае от финансова култура. Мнозина от нас живеят с ниски доходи и едва свързват двата края, други припечелват добре, но не им достигат знания как да управляват парите си, трети вече имат заделени средства, но не знаят какво да правят с тях. Има и хора, които осъзнават необходимостта да спестяват, за да си осигурят средства за по-дългосрочни цели. На всички тези персонажи от съвременната действителност ще бъде посветена тази поредица от статии.
    Заглавието на първата показва нейната насоченост. Наистина - какво да правим с парите си, когато вече ги имаме? Масовото средство за спестяване напук на всичко остава банковият депозит, но той отдавна вече не е атрактивен и дори приемлив като доходност., затова много хора трескаво се оглеждат за нови възможности. Стабилността на банковата система бе изправена пред сериозно изпитание при крахът на КТБ и дори още повечегодина по-късно, когато една друга от най-големите ни банки бе изправена на ръба на пропастта - криза, която тя, за всеобщо облекчение, успя да преодолее. Като цяло общата сума на депозитите надхвърля 60 милиарда лева, което е сериозна тежест за банковата система и е основнап ричина за спадът на лихвите. Като добавим и инфлацията, дори неголяма, то очевидно е, че депозитът е губещо вложение.
    Друга причина за тревоги е нашумялата схема с измамата, наречена "запис на заповед", при която стотици хора са ограбени, без дори да подозират това. На практика се оказва, че всеки може да се окаже фиктивен длъжник на някого, без дори да подозира (да не говорим, че и самите "кредитори" не подозират, че са такива) и да бъде лишен от всичките си спестявания и дори от имота си, без институциите да го защитят... а банките въобще нямат възможност да сторят това. Но съществува ли въобще начин да защитим спестяванията си от подобна заплаха? Да, съществува. Налице са финансови инструменти, които ще ви дадат възможност да заделите суми, неподлежащи на запори при никакви обстоятелства, недостъпни за измамници и при това носещи ви в пъти по-добра доходност от депозитите. такива инструменти са например Застраховката живот и доброволният пенсионен фонд, които ще разгледаме малко по-детайлно в следните редове.
    Застраховката живот е инструмент, познат не от вчера и неговата функция е не само да защити финансово нас и близките ни при смърт, заболяване или злополука, но и да генерира финансови средства, да възпитава и самата култура нас пестяване чрез редовни, поносими като размер вноски. Обичайно една част от вложените средства се натрупват, за да може застраховалото се лице да си ги получи в края на договора с по-висока или по-ниска доходност. Традиционната застраховка вече е изчерпала своите възможности за спестяване поради твърде ниската доходност, но съществуват съвременни животозастрахователни продукти, при които вложените средства се инвестират в управлявани от професионалисти и свободно избираеми от клиентите инвестиционни фондове, носещи по-добра доходност, достигаща понякога дори до 15-20% годишно. Това е изключително гъвкав продукт, нагаждащ се лесно както към собствената ви инвестиционна стратегия, така и към моментната пазарна ситуация. Освен това управлението на вложените средства постепенно ще ви ограмоти финансово, което дългосрочно може да се окаже много по-важно и полезно от доходността по самия продукт.
    Доброволният пенсионен фонд в същността си е същият както универсалните пенсионни фондове, каквито всички работещи, родени след 1959 година имат. Основната разлика обаче е в полза на клиентите: защото те имат свободен достъп до средствата, които са инвестирали и могат да ги изтеглят изцяло или частично при нужда, заедно с натрупаната доходност - както при банковият влог, но при наличие на по-добра доходност и по-високо ниво на сигурност. За разлика от повечето инвестиционни фондове, използвани при животозастраховането обаче, доброволните пенсионни фондове носят по-ниска доходност и съответно по-нисък риск, защото са по-консервативни. 
    Друг важен аспект е, че и чрез двата продукта вие можете да намалявате своят данък общ доход - комплексно с до 20%, ако се възползвате и от двете форми на инвестиция... и всичко това съчетано със сигурността, че до вашите пари имате достъп само и единствено вие, че никой не може да посегне на тях без ваше знание и съгласие, че те са свободно и изцяло наследяеми без данъци и такси - и то не непременно от законните наследници, но от посочените от вас лица.


    "УЖАС, КАКВО ДА ПРАВЯ С ПАРИТЕ СИ?" - това е въпрос, който не бива да ни плаши, тоест най-добре да забравим възклицанието в началото. Възможностите на финансовият свят са безкрайни. Ще разгледаме - то се знае - плюсовете и минусите от инвестиции в жилище, в благородни метали или в земеделска земя, както и в собствен бизнес. Но винаги първата крачка е най-важна - а тя е освобождавенето на ума от предразсъдъци и тесногръдие и съзнателно търсене на нови знания и възможности.    dnekov@abv.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nekov
Категория: Новини
Прочетен: 151666
Постинги: 33
Коментари: 81
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031