Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 13:40 - "Атоми" или свещи... ние решаваме.
Автор: nekov Категория: Политика   
Прочетен: 4685 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 12.02.2012 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В защита на атомната енергетика

 

 

            Хора, не започва ли да ви омръзва? Тази сага с АЕЦ Белене – ще я има ли, няма ли да я има – гьол за милиарди ли е или енергийното бъдеще на България – кой ще я строи, откъде да вземем реактор? Споровете от години насам са безрезултатни, а най-страшното е, че докато те текат, тече и времето... а времето ни притиска все по-осезателно.  Известен, но срамежливо премълчаван е фактът, че след спирането на І-ІV блок на АЕЦ Козлодуй, неминуемо наближава времето, когато ще изтече технологичният срок за експлоатация и на двата оцелели блока от единствената ни атомна централа, че международните институции ни притискат за поетапно спиране и на нашите топлоцентрали с доводът, че те са едни от най-сериозните замърсители на атмосферата в България. Което означава, че в един момент, както се колебаем какво да предприемем, ще останем без нужните количества електроенергия дори за собствените ни нужда (камо ли за износ), тоест ще се наложи да внасяме ток.... а нашите северни съседи това и чакат. С една дума вместо „енергиен център на Балканите” (имахме такива амбиции, ако си спомняте) ще станем енергийно зависима страна.

            Имаме ли някакви варианти? Възобновяемите енергийни източници? – Очевидно е, че водноелектрическите централи не могат да осигурят нужният енергиен ресурс. България е относително бедна на води страна (нека това, което в момента (7 февруари 2012 – Б.а.) виждате през прозореца и по телевизията, да не ви заблуждава. Вярно е, че възможностите за строеж на нови водноенергийни мощности не са изчерпани, но все пак те са ограничени. Енергията на вятъра и слънцето? Вярвате ли, че можем да набучим цялата страна с перки и да я накичим със ония футуристични черни плочи (твърде уязвими за вандалски нападения)? Ние смятаме, че „чистата” енергия от вода, вятър и слънце може да изпълнява само спомагателни функции, да не говорим и че цената на тази енергия дори сега ни излиза доста солено – НЕК е задължена да изкупува енергията, добита от вятър и слънце на много по-високи от средните цени.

            Напоследък се говори за добив на енергия и от Черно море, за което знаем, че е огромен естествен резервоар на сероводород, но тази перспектива все още е твърде далечна и неясна.  За въглищата вече говорихме – евтина, но наистина замърсяваща енергия... така че реално имаме ли алтернатива?

            А какви са плюсовете и минусите на ядрената енергетика? – За изграждане на атомна централа е нужна по-голяма инвестиция, но и произвежданата електроенергия е достатъчно голямо количество за достатъчно дълго време, така че себестойността е относително ниска. Ядрената енергия е чиста. Напомням същността на технологията – загряване на обикновена вода, която няма никакъв контакт с горивото. Остатъчните ядрени отпадъци са опасни наистина, но те поне не са големи по обем. Нека не забравяме, че 40% от територията на България е карстов район – богат с пещери и пещерни пропасти. Дори да изгубим възможността да изнасяме и складираме тези отпадъци извън страната (както е сега), то винаги можем да изберем някоя пещерна пропаст, където да изградим хранилище – на голяма и безопасна дълбочина, което да бъде запечатано след запълването си с нужните количества бетон и олово. Заплахата от „ядрена катастрофа”, тоест от сериозна злополука е всъщност минимална – в света работят стотици ядрени реактори, но сериозните бедствия се броят на пръстите на едната ръка... впрочем освен за Чернобил и Фукушима, спомняте ли си други? Първата злополука бе предизвикана от чудовищна човешка немарливост (нещо което може да бъде избегнато със съвременната автоматика), втората – поради изключително тежко природно бедствие. Тук можем да насочим поглед към местоположението на Козлодуй и Белене – те не се намират в сеизмична зона, а от цунами очевидно не са застрашени. Мощното земетръсно огнище Вранча е достатъчно далече, а атомните реактори са предвидени да издържат трус дори от Х степен по скалата на Медведев. Впрочем всеки сеизмолог би потвърдил, че Сверозападна и Югоизточна България са сеизмично най-спокойните райони в България, а и на Балканите. Предвидени са и злополуки с „човешки” произход – например падането на самолет върху реактора – той би устоял дори и на това. От какво всъщност се боим тогава? Като виждам отношението на някои хора към атомната енергетика, смътно си представям канибал от джунглата на Амазонка при първата му среща с трамвай...

            Друг съществен плюс е, че ние имаме нужните природни запаси на гориво. България има сериозни находища на качествена уранова руда – която е истинско богатство, при положение, че нямаме почти никакви запаси на нефт и газ например (ако не броим спорният шистов газ). Да – проблем е, че нямаме нужнте ресурс и технология за обогатяване на горивото, но все пак щом имаме рудата, ще намерим кой да ни я обогати. Да, урановите мини бяха затворени (една грешка на управляващите отпреди години), но това не означава, че експлоатацията не може да се възобнови – а и имаме подходящи работници за целта – стотиците, ако не и хиляди изверги, извършили тежки криминални престъпления, за които добивът на уранова руда ще е съвсем подходящо наказание.

            Звучи добре – ще кажете – но... цената? А и къде да построим новата ядрена мощност? – Да, цената наистина е внушителна. За изграждане на І блок на новата АЕЦ Белене ще са нужни около 6 000 000 000 евро. Много или малко пари са това? Според нас въобще не са толкова много. Държава, която може да си позволи да храни най-многобройните администрация, полиция и циганска популация на 1000 души в целият цивилизован свят, би могла, при съответната държавническа воля, да изгради не един а няколко ядрени реактора. Само годишните помощи за т.нар. „роми”, според изтеклата наскоро информация в медиите, са на стойност над 3 100 000 000 лева... тоест на всеки 4 години (мандатът на едно правителство) паразитиращото тъмномургаво племе изяжда и изпива парите за един ядрен реактор... как ви се вижда това? А като добавим държавните чиновници, сврени във всевъзможни министерства и агенции (имам чувството че напоследък агенциите никнат като гъби), а огромната и неефективна полиция, която поглъща над милиард годишно само под формата на заплати? Накрая ще излезе, че ако „спре кранчето” на всевъзможните паразити, държавата ще може да строи по един ядрен реактор на всеки две години... още ли твърдите, че няма пари? Има и други средства за финансиране, които ще обсъдим сега:

   - Чужд инвеститор. Днешните управляващи наблягат най-вече на този вариант... и въобще не им минава през главите очевидната истина, че ако чуждият инвеститор е собственик на над 50% от бъдещата атомна централа, то той ще ни държи в ръцете си. Накратко – когато дойде моментът да станем зависими от новата мощност, този чужд собственик може да ни наложи непосилно високи цени на електроенергията... и защо не, щом централата е негова до степен, че той да може да взема еднолични решения? На какво ще разчитаме тогава – на моралните задръжки на някой отвън – на когото с цялата си наивност сме подарили своята енергийна независимост? – Очевидно е, че ако бъде привлечен чужд инвеститор, то той трябва да бъде в ролята само на миноритарен акционер.

   - Българските граждани – пряко или чрез инвестиционни дружества. Ето един вариант, за който никой не се досеща, а той е не само съвсем реален, но би донесъл и други, съвсем неочаквани плюсове. Наистина, защо самите ние да не станем собственици и строители на новата ядрена мощност, защо да не направим една сигурна инвестиция, от която да печелим дългосрочно поне толкова, че да намалим реално сметките си за ток? По последни изчисления депозитите на Българските граждани са над 31 000 000 000 лева... нима не можем да отделим една пета от тези пари, за подобна цел? Тогава над 50% от АЕЦ Белене ще бъдат собственост на Българските граждани... какво по-хубаво от това? Нека обмислим по-подробно този вариант – как подобно нещо може да бъде направено?

            Технически това не е сложно – АЕЦ Белене се структурира законово като акционерно дружество (АД). Собствеността може да бъде разделена например на 120 000 000 с номинална стойност 1 лев (както е по закон) и пазарна цена от 100 лева. Чрез широка рекламна кампания Българските граждани могат да бъдат убедени да инвестират в проекта три или дори четири милиарда лева. Мнозина биха го сторили, защото, както казахме една атомна електроцентрала е сигурна и печеливша инвестиция за бъдещето – тя ще работи десетки години и има абсолютно осигурен пазар за своята продукция – тоест за произведената електроенергия. Още 1-2 милиарда могат да бъдат осигурени и от юридически лица – например за пенсионните фондове подобна инвестиция би била много добра възможност. До една четвърт от капитала (или с други думи около 4 000 000 000) може да бъде осигурена и от чужд инвеститор. Тогава за държавата ще остане задължението да подсигури останалите 20-30% от необходимите пари, получавайки съответната част от собствеността на дружеството. Разбира се, акционерното дружество ще бъде публично – тоест гражданите ще могат да търгуват своите акции през фондовата борса, респективно да се освободят от тях с добра печалба в един бъдещ момент, когато може би ще имат нужда от финансов ресурс или, разбира се, да закупят нови дялове, ако имат такава възможност. В уставът на дружеството ще залегне неговото задължение да изплаща значителна част от печалбата под формата на дивидент за своите акционери – тоест инвестиралите граждани и юридически лица ще получават ежегодно доход от своята инвестиция.

   Други варианти за набиране на част от нужните средства са емитиране на облигации (ценни книжа, които реално представляват заем и носяг гарантирана лихва), както и специални книжа, които можем да наречем „заем срещу бъдеща доставка” – тоест даващи ни възможност за консумация на определено количество електроенергия (разбира се на значително по-ниски цени) след като електроцентралата влезе в експлоатация. Мнозина биха се съгласили да дадат заем за изграждане на АЕЦ Белене срещу добра лихва, както и да закупят на ниска цена част от електроенергията, която така или иначе ще изконсумират в бъдеще.

            Тоест очевидно е, че варианти за финансиране има... друг въпрос е съществува ли съответното дългосрочно държавническо мислене у нашите управляващи? Защото ние намираме очевидно, че са ни нужни нови енергийни мощности с капацитет от поне 3 000 мегавата и то в близките 15-20 години – и то при положение, че успеем да договорим удължаване на експлоатационният срок на V и VІ блок на АЕЦ Козлодуй – нещо за което напоследък се говори.  Впоследствие ще трябва да строим и още, когато бъдем принудени да затворим голяма част от ТЕЦ-овете... така че е гибелно да губим повече време. Това означава в средносрочен план три нови ядрени реактора, плюс допълнително изграждане на „зелени” енергийни мощности. Друг вариант, по който трябва да се потърси решение, е повторното въвеждане в експлоатация на ІІІ и ІV блок на АЕЦ Козлодуй. Нека припомним, че тези два реактора, с обща мощност 880 мегавата, бяха спрени далеч преди изтичане на технологичният срок за тяхната експлоатация, въпреки направените инвестиции за модернизацията им и въпреки, че становището на МААЕ – единствената институция по очевидни причини имаща правото да взема подобни решения – бе, че двата реактора са напълно безопасни и годни за експлоатация. Това решение бе чисто политическо и аз бих го нарекъл престъпно – и трябва да се търсят начини то да бъде коригирано, дори с уговорката, че двата реактора ще работят с намален капацитет... защо да се лишим от допълнителни 500 мегавата евтина електроенергия? – Само защото политиците ги е страх да „скръцнат зъби” пред институциите на ЕС, позовавайки се на категоричното становище на МААЕ ???

 

            Но каквото и да предприемем, нека не забравяме, че няма време. И тези от нас, които спомнят режимът „2 часа тъмно, 2 часа светло” неминуемо ще се съгласят с нас, че приказките вече дойдоха твърде много и сега е време за действие.




Гласувай:
5



1. boristodorov56 - Уродливоста не е нито наследствена, нито заразна - тя е отражение на социалната среда.
09.02.2012 13:47
"...имаме подходящи работници за целта – стотиците, ако не и хиляди изверги, извършили тежки криминални престъпления, за които добивът на уранова руда ще е съвсем подходящо наказание."

Пожелавам ти подобна участ!
цитирай
2. nekov - Толерантността към извергите е НЕтолерантност към нормалните хора.
09.02.2012 13:52
...а аз бих ти пожелал някоя нещастна рожба на "социалната среда" да промени мнението ти по доста болезнен начин, но за разлика от тебе съм по-човечен и по-трезво мислещ. Или ти вярваш, че на някой изверг, разбил черепа на пенсионерка, за да и вземе последните 10 лева, изнасилил я докато агонизира, а накрая отрязал главата и, е просто нещастна жертва на лошо възпитание и трябва да бъде превъзпитан, а не наказан?
цитирай
3. boristodorov56 - Все пак съществуват и понятия като справедливост и морал.
09.02.2012 14:18
С нечовешки и неморални действия не можеш да насадиш морал, където липсва
и те също са престъпления.
Няма причина да бъдеш оневинен за тях.


цитирай
4. nekov - Нечовешки? Неморални?
09.02.2012 14:48
...Направи справка с Европейската конвенция за правата на човека - там изрично е написано, че подлагането на осъдени престъпници на принудителен труд е напълно допустимо.
цитирай
5. nekov - ..........
09.02.2012 14:48
...и моля за коментари ПО темата.
цитирай
6. анонимен - Не става нищо от тези предложения. ...
13.02.2012 01:20
Не става нищо от тези предложения.
Ако не се изгради на пазарен принцип, няма да стане.
Хубаво, ще си накупят акции хората и ще я построят, а оттам нататък?
Какво става ако производствените разходи се окажат по-високи от приходите от продадения ток? Което е много вероятно, понеже и без това анализите показват намалено търсене, а освен това хората ще искат евтин ток (и никога не може да им се насмогне на исканията) и ще се аргументират, че са акционери, а ги дерат с цените.
Накрая ще фалира и ще си остане един радиоактивен динозавър на дунавския бряг.
Глупостите за каторжния труд изобщо не ги коментирам, само това може да донесе толкова негативи, че по-добре да си купуваме ток отвънка.
А между другото ако тока се внася, няма да излезе много по-скъпо, отколкото да се набутат наведнъж 6 милиарда евро.
Последно, 6 млрд. вложени в енергоспестяващи технологии, ще дадат ефекта на един нов реактор, без опасностите на ядрената технология.
цитирай
7. nekov - Да бе, да...
16.02.2012 20:42
Ако производствените разходи бяха толкова високи, нямаше да има атомни централи. Търсенето няма как да намалее до степен, че да можем да минем без ТЕЦ-овете и без оцелелите реактори на АЕЦ Козлодуй. Ако токът се продава по-скъпо, акционерите ще печелят повече от токът, който ПАК ТЕ потребяват, така че пак същото - какво като извадиш повече пари от десния си джоб, ако това означава да сложиш повече в левият?
Глупостите за "каторжния труд" - уранът за действащите стотици реактори по света все някой го добива, или според тебе в другите страни рудата сама се копае?
Токът, внасян отвън ще е по-скъп де факто, защото чуждата електроцентрала има свои собственици, които ще искат да печелят, а от нашата ще печелим ние.
Енергоспестяващите технологии ще компенсират един реактор, ок. Но ще компенсират ли два, плюс няколко ТЕЦ-а? Още никой не е измислил начин хладилникът да потребява ток колкото електрическа крушка от 20 вата.
цитирай
8. анонимен - http://ime. bg/var/images/At...
20.04.2012 07:49
http://ime.bg/var/images/Attachment-1_Energy-balance-%5B2020%5D.pdf

четеш ли подобни неща или когато даваш компетентни мнения ,просто си плюнчиш пръста ... имам в предвид насажданото от тебе мнение , че ще "станем" енергийно зависими... чети френд , образовано момче си...и после анализирай
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nekov
Категория: Новини
Прочетен: 151660
Постинги: 33
Коментари: 81
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031